Merkidentiteit bepalen om te groeien met je bedrijf

De merkidentiteit is een belangrijk onderdeel van elk bedrijf, want het helpt je om vertrouwen op te bouwen bij (potentiële) klanten. Zo trek je klanten aan die misschien nog niet bekend zijn met je product of dienst, maar die worden aangetrokken door het gevoel dat je ze geeft. 

Op deze pagina lees je alles over het bepalen van je merkidentiteit, hoe je het kunt gebruiken in je marketing en hoe dat je verder helpt als bedrijf. 

Een duidelijke merkidentiteit schept vertrouwen 

De merkidentiteit is een belangrijk onderdeel van elk bedrijf. Het helpt vertrouwen op te bouwen bij klanten en vormt een duurzame band tussen een bedrijf en haar klanten. Dit kan leiden tot meer verkoop en groei van je bedrijf. Een sterke merkidentiteit maakt je ook herkenbaar op de markt, waardoor je beter te onderscheiden bent van je concurrenten. Uit onderzoek blijkt zelfs dat consumenten eerder geneigd zijn producten te kopen van bedrijven die ze denken goed te kennen!

Het formuleren van de merkidentiteit vereist onderzoek 

Om te beginnen doe je onderzoek naar de huidige identiteit van je merk. Waar denken mensen aan als ze de naam van je bedrijf horen of zien? Wat associeert je doelgroep daarmee? En wat vinden ze ervan?

Dit onderzoek kan op verschillende manieren worden gedaan: door middel van enquêtes, interviews en focusgroepen; door het observeren van klantgedrag op sociale media; of door het analyseren van marketingcampagnes van concurrenten. In ons merktraject doen wij ook altijd onderzoek naar de doelgroep. Vaak is dit in de vorm van interviews met je (potentiële) ideale klant en door deskresearch. Onderzoek op social media is daar een voorbeeld van. 

Een doel van dit onderzoek is om mogelijkheden voor verbetering te vinden. Daarnaast geeft het ook aan welke kenmerken van je merk aan het publiek moeten worden herhaald, zodat zij met het merk worden geassocieerd. Door te begrijpen wat de doelgroep denkt over jouw merk en hoe zij het waarnemen, kun je onderdelen van je identiteit uitlichten die bij hen aanslaat. 

Vind je het bijvoorbeeld heel belangrijk dat je merk de doelgroep 'structuur' biedt, maar associeert je doelgroep dit helemaal niet bij jouw merk? Dan kun je hier rekening mee houden in je marketing.  

Een sterk merk kun je creëren 

De eerste stap bij het bouwen van een sterk merk vanuit je merkidentiteit is het definiëren van de belangrijkste kenmerken die moeten worden gecommuniceerd. Zo zorg je ervoor dat ze deel gaan uitmaken van het DNA van het bedrijf. Dit kan visueel of verbaal gebeuren, maar het is belangrijk om een aanpak te kiezen die het beste past bij de merkidentiteit en je doelgroep.

Merkstrategie vertalen naar visuele identiteit

De visuele identiteit van je merk is de uitstraling van je bedrijf. Denk aan logo's, lettertypes en kleuren die in alle aspecten van het publieke imago van het bedrijf moeten terugkomen om een samenhangend geheel te vormen. Het logo is een belangrijk onderdeel van deze visuele identiteit; het moet consequent worden gebruikt in alle marketingmaterialen, zodat klanten jouw merk op het eerste gezicht gemakkelijk kunnen herkennen. Bovendien moet het weergeven waar je als bedrijf voor staat: wie je bent en wat je doet.

Een sterk merk is succesvoller

Het succesvol gebruiken van je merkidentiteit in je marketing leidt tot meer succes in de toekomst. Nieuwe producten of diensten worden door consumenten sneller geadopteerd, omdat zij al een positieve associatie hebben met het bestaande aanbod van het bedrijf. Een duidelijke merkidentiteit helpt om je bedrijf te laten groeien, omdat mensen eerder geneigd zijn nieuwe producten of diensten te kopen als ze je merk vertrouwen.

Een duidelijke merkidentiteit is belangrijk wanneer je met je klanten communiceert

De merkidentiteit is de eerste indruk die een klant van je bedrijf heeft. Het is waar je voor staat en wat je naar klanten communiceert. De merkidentiteit heeft invloed op hoe je door anderen gezien wordt, dus het is belangrijk dat deze overeenkomt met wie je bent als bedrijf. Dit zal werknemers helpen bij hun dagelijkse interacties met klanten, zodat iedereen trouw blijft aan de kernwaarden van de organisatie en daar niet van afwijkt wanneer ze namens het merk communiceren. 

Groeien met je bedrijf? Start bij je merkidentiteit

De merkidentiteit is een belangrijk onderdeel van het imago van het bedrijf. Het helpt klanten zich te identificeren met een merk en te weten wat ze ervan kunnen verwachten. Door vanuit je merkidentiteit een samenhangende marketingstrategie te creëren, bouw je vertrouwen op bij potentiële klanten die misschien nog niet bekend zijn met je product of dienst, maar die worden aangetrokken door de manier waarop jij je merk online of offline presenteert. Wij kunnen je helpen om je merkidentiteit op papier te zetten en dit te vertalen naar een praktisch marketingplan. 

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan ons aanbod merktraject